Vietnam: Objevte ty nejkrásnější destinace v horách i na pobřeží

Představte si zemi, která se jako dračí ocas vine podél pobřeží Jihočínského moře a jako ochránce objímá své sousední země – Laos a Kambodžu. Je to země, kde se snoubí dechberoucí přírodní scenérie s bohatou historií a pulzující kulturou. Země, kde se starobylé tradice prolínají s moderním ruchem a kde na vás na každém kroku čekají nové chutě, vůně a zážitky. Přesně takový je Vietnam! Nabízí asijský ruch nočních ulic Hanoje a Saigonu, ale i klidné zátoky s tisíci vápencovými ostrovy, proslul také nedozírnou krásou rýžových teras v horách, nebo tajemnými jeskyněmi – včetně té největší na světě. Vietnam je zkrátka destinace, která splní sny i těm nejnáročnějším cestovatelům.

Už slyšíte to volání exotiky? Máte chuť si okamžitě sbalit kufr a vyrazit vstříc dobrodružství na opačnou stranu Zeměkoule? Tak výborně, ale ještě předtím se pojďte s námi ponořit do jeho tajemství a naplánovat cestu, na kterou nikdy nezapomenete.

Kdy vyrazit do Vietnamu?

Co se počasí týče, hraje ve Vietnamu velkou roli to, zda se chystáte na jeho sever nebo jih. Obojí se totiž velmi liší klimatickými podmínkami, proto je důležité sladit termín cesty s oblastí, kterou byste rádi prozkoumali.

Severní Vietnam s hlavní metropolí Hanojí vás přivítá subtropickým klimatem s výraznými rozdíly v sezónách. Nejlepší doba pro návštěvu severu je jaro (březen až květen) a podzim (září až listopad), kdy si užijete příjemné teploty okolo 20-25 °C, ideální pro poznávání památek, procházky rušnými uličkami i trekking v horách. Obloha je v tomto období převážně modrá a vzduch je svěží, takže si naplno vychutnáte krásy severního Vietnamu.
Zimní měsíce (prosinec až únor) přináší do severního Vietnamu chladnější a deštivější počasí s teplotami klesajícími k 10 °C. Pokud vám nevadí chladnější počasí a raději cestujete mimo hlavní sezónu, zimní návštěva severního Vietnamu má své kouzlo. Zažijete klidnější atmosféru s menším množstvím turistů a v horách vás okouzlí magická mlha, která dodává krajině tajemnou atmosféru. Letní měsíce (červen až srpen) v severním Vietnamu jsou horké a vlhké s teplotami přesahujícími 30 °C. Vysoká vlhkost vzduchu může být pro někoho náročná, ale pokud vám nevadí horko, tak si severní Vietnam užijete bez problému i v létě.

Jižní Vietnam, jehož hlavním centrem je největší vietnamské město Ho Chi Minh City neboli Saigon, se koupe v tropickém klimatu s vysokou vlhkostí vzduchu po celý rok. Teploty se zde pohybují mezi 25-32 °C, takže se připravte na teplé počasí. Pro objevování jižních krás je ideální období sucha, které trvá od prosince do dubna. V této době si užijete slunečné dny ideální pro lenošení na plážích, koupání v moři a poznávání úrodné delty Mekongu.
Období dešťů na jihu Vietnamu trvá od května do listopadu. Deště přicházejí obvykle v odpoledních hodinách formou krátkých, ale intenzivních přeháněk. Přívalové deště obvykle netrvají dlouho, a po dešti se vzduch pročistí a krajina se zazelená. I během dešťů si můžete užít dovolenou na jihu Vietnamu, jen se připravte na vyšší vlhkost a nutnost úprav plánu podle počasí.

Proč se vydat právě do Vietnamu?

Proč si vybrat zrovna Vietnam? Důvodů je nespočet! Ať už vás láká příroda, historie, kultura, nebo si rádi pochutnáváte na exotických specialitách, Vietnam vás určitě nezklame.

Příroda panenská i ve staleté symbióze s člověkem

Vietnam vás uchvátí neuvěřitelně rozmanitou krajinou. Můžete tu na vlastní oči spatřit rozlehlé rýžové terasy, které se vlní na svazích hor jako zelené moře, rozeklané mořské zátoky s tisíci vápencovými ostrovy, ale i husté džungle, tajemné jeskyně a vodopády burácející z vysokých skal. Vietnam je zemí, kde se můžete toulat panenskou přírodou a obdivovat její krásy. Jeskyně tu dosahují obrovských rozměrů a pyšní se dokonalou a neuvěřitelně bohatou krasovou výzdobou. Některé jsou plně turisticky zpřístupněné, do jiných vám stačí silná baterka a odvaha prozkoumávat neznámé.

Terasovitá rýžová pole jsou rozhodně fenoménem, který proslavil Vietnam celosvětově. Nejsou dílem přírody, ale jsou důkazem, jak si lidé dokonce i s poměrně primitivním vybavením dokáží podmanit, ale přitom nezničit přírodu, která jim pak dává vše, co k životu potřebují. Rýžová pole se v závislosti na roční době zbarvují do různých odstínů zelené a zlaté barvy a vytváří tak úchvatnou podívanou. Vydáte-li se do hor na severu, pak nejkrásnější zelená pole uvidíte na začátku léta. Do omračující zlaté barvy pak rýže dozrává v srpnu, kdy také začíná sklizeň. A to je podívaná sama pro sebe, neboť lidé z horských kmenů, které ty největší rýžové terasy obstarávají, se pouští do každoroční úmorné práce – posekat, nechat proschnout, vymlátit zrna, zorat pole. Během zimy se pole většinou zaplní vodou, která zúrodní bahno, do kterého se potom na jaře sází zase nové rostlinky.

Barevná mozaika etnik

Vietnam je zemí s bohatou kulturní diverzitou, kde žije více než 50 etnických menšin. Hornatý severní Vietnam je domovem mnoha z nich, a každá si uchovává své tradice, jazyk a kulturu. Setkání s místními obyvateli v horských vesničkách vám umožní nahlédnout do jejich fascinujícího světa a obohatí vaši cestu o nezapomenutelné zážitky. Na mnoha místech už dnes existuje možnost tzv. homestay, kdy vás místní odvedou do své vesničky, nechají vás u sebe přespat, dají vám ochutnat to, co jedí sami, ukážou vám krásná místa, která znají jen oni, a vyzkoušet si můžete i jejich práci, jako například obstarávání rýžového pole. Takový pobyt vás navíc vyjde levněji, než kdejaký hotel, a na podobnou zkušenost jen tak nezapomenete.

Místo, kde můžete spatřit obyčejně víc etnik (kmenů) pohromadě, bývají pravidelné trhy, kam se scházejí lidé z horských osad, aby tu prodali své produkty a nakoupili to, co jim naopak schází. Domorodé ženy v tradičních krojích tu prodávají ručně tkané textilie, šperky z drahých kamenů a tradiční hudební nástroje. Horská etnika se liší i svým tradičním oblečením, některá velmi výrazně, a tak si je můžete zkusit trochu nastudovat předem, a na trzích potom schválně zkoušet tipovat, ke kterému etniku kdo přísluší.

Slavné dynastie i těžké válečné časy

Vietnam má za sebou bohatou a pohnutou historii, která se nesmazatelně zapsala do jeho krajiny, měst i duší jeho obyvatel. Starověké chrámy a královské hrobky vás zavedou do dob dávno minulých, kdy Vietnamem vládly mocné císařské dynastie srovnatelné s těmi čínskými, a buddhismus se prolínal s tradičními vietnamskými vírami. Doby, kdy si panovníci stavěli honosné paláce za života i hrobky pro sebe a celou rodinu, a královská města zdobená zlatem byla chloubou země v dálné Asii.

Výrazná část vietnamské historie, na kterou ale také budete narážet doslova na každém kroku, je ta poměrně nedávná – válečná, připomínající trnitou cestu, kterou země musela projít předtím, než se stala jednotným a nezávislým státem. Početná válečná muzea a památníky nadchnou zejména příznivce vojenské techniky, ale minimálně jednu takovou návštěvu by asi měl absolvovat každý, kdo chce Vietnamu a mentalitě jeho obyvatel porozumět. Je však dobré při tom nezapomenout na fakt, že „dějiny píšou vítězové“ (v případě Vietnamu je to komunistická strana), a tak se vám můžou právě tyto památky zdát trochu „tendenční“. Obecně je ale dobré si připomínat temné stránky historie, abychom se jako lidstvo byli schopní poučit a podobným událostem v budoucnu vyhnout.

Kuchyně, které podlehnete

Existuje jen několik kuchyní, které se dají nazvat skutečně světovými, a ta vietnamská mezi ně rozhodně patří. A nemusíte být zrovna dvacetiletý hipster z Prahy, aby vás výrazné a dokonale sladěné chutě Vietnamu okouzlily… Proto je zde jednoznačné doporučení k cestě do Vietnamu: Ochutnávejte, jezte, cpěte se a ládujte! Vietnamská kuchyně je proslulá svou svěžestí, pestrostí a harmonií chutí. Používá se v ní nepřeberné množství bylinek, zeleniny a koření, které dodávají pokrmům jedinečnou chuť a aroma. Ať si vyberete lahodnou nudlovou polévku pho, čerstvé a voňavé závitky banh cuon, pikantní masové placičky bun cha nebo dáte přednost zaručeně čerstvým a perfektně připraveným rybám a mořským plodům, pokaždé vás čeká exploze chutí, která vás prostě dostane.

Nebojte se experimentovat a ochutnávat nové věci. Pokud jste vietnamskou kuchyní zatím nepolíbení, máte opravdu široké pole působnosti. A nebo jste už její fanoušci a bun bo nam bo vám přijde nuda? Pak zkoušejte zkrátka všechno, co kde potkáte – méně známý, ale jeden z nejlepších pokrmů je třeba bo kho – takový hovězí guláš po vietnamsku, anebo seženete i vyslovené speciality jako hada, vejce s kachním zárodkem nebo psí maso. No a pro ty, kdo chtějí jít více "do hloubky", je ideálním zpestřením dovolené kurz vaření, který vás naučí připravit si vietnamské speciality doma, abyste si i po návratu mohli připomenout chutě Vietnamu. Jako dezert zde s největší pravděpodobností dostanete některé s nepřeberného množství druhů vynikajícího tropického ovoce, kterým Vietnam též oplývá.

A co zajímavého ve Vietnamu vidět?

Vietnam je pestrou zemí plnou překvapení, kde na vás na každém kroku čeká něco nového. Pojďte se s námi podívat na několik tipů, které by vám při plánování vaší cesty neměly uniknout.

Hanoj – pulzující metropole Vietnamu

Hanoj, hlavní město Vietnamu, vás uchvátí svou jedinečnou atmosférou. Je to město, kde se potkává staré s novým a kde se ruch ulic snoubí s klidem parků a chrámů. Propletené uličky staré čtvrti, rušné trhy, kde se prodává vše od čerstvého ovoce po elektroniku, historické pagody a chrámy, jezera s lotosovými květy a koloniální architektura – to vše dělá z Hanoje fascinující místo, které si zamilujete.

Exkurzi městem můžete začít u posvátného jezera Hoan Kiem s romantickým chrámem Ngoc Son, který se tyčí na malém ostrůvku uprostřed jezera. Legendárního želvího boha už tu bohužel nepotkáte, ale poklidná atmosféra přímo v centru divokého velkoměsta vám možná přijde vhod. Navštívit můžete mauzoleum Ho Či Minha, vítězného vojevůdce vietnamské války a prvního prezidenta sjednoceného Vietnamu, „Otce vlasti“, jehož balzamované tělo je zde uložené a přístup k němu je přísně střežený. Nebo prozkoumejte chrám literatury, který je zasvěcený Konfuciovi a je symbolem vzdělanosti a učení. Navštívit můžete i představení vodního loutkového divadla, tradičního umění pocházejícího z vietnamského venkova. Až se budete cítit poněkud uchozeně, odpočiňte si v některé z mnoha kaváren nad silnou vietnamskou kávou slazenou kondenzovaným mlékem, nebo se osvěžte orosenou sklenicí piva. Bude vám chutnat – Vietnamce jej naučili vařit právě čeští sládkové.

Zátoka Ha Long a ostrov Cat Ba – plavba do pohádky

Zátoka Ha Long, zapsaná na seznamu UNESCO, je jedním z nejkrásnějších míst v celém Vietnamu a právem se řadí mezi nejnavštěvovanější turistické destinace v jihovýchodní Asii. Tisíce vápencových ostrovů vystupujících z vody, jejíž barva se mění podle světelných podmínek, vytváří dechberoucí scenérie, které si nejlépe vychutnáte během plavby tradiční dřevěnou lodí. Legenda praví, že zátoka vznikla, když se k zemi vydal posvátný drak a svým ocasem rozbil pobřeží na tisíce kousků proto, aby chránilo Vietnamce před nepřáteli přicházejícími z moře. Odsud i název populární zátoky – Ha Long Bay = Dračí zátoka. Dostat se sem dá i v rámci jedno- nebo vícedenního organizovaného výletu z Hanoje.

Prozkoumávat tu můžete jeskyně s krápníky třpytícími se všemi barvami a s tvary, které budí představivost. Zaplavte si v chladivé vodě zátoky a relaxujte na palubě lodi, zatímco vás budou míjet další lodě a malebné ostrůvky. Užijte si noční klid pod hvězdami, které se odrážejí na hladině zátoky a vytváří tak magickou atmosféru. Nezapomeňte navštívit ostrov Cat Ba, největší ostrov v zátoce Ha Long, kde na vás čeká národní park s bujnou vegetací, krásnými vyhlídkami a skrytými plážemi. Vydejte se na túru do nitra ostrova a objevujte jeho krásy, nebo si jen tak odpočiňte na pláži a užijte si klid a pohodu. Místní, kteří se po většinu roku živí rybolovem, vás během turistické sezóny také rádi nalodí a provezou po skrytějších místech a malinkých ostrůvcích poblíž.

Sapa a Ha Giang – horské kmeny a dechberoucí hory s rýžovými terasami

Severní Vietnam s horskými oblastmi Sapa a Ha Giang je rájem pro milovníky turistiky a poznávání místních etnik. Sapa, horské středisko ležící nedaleko hranic s Čínou, je známá svými rýžovými terasami, které se vlní v kopcích jako zelené stuhy, a tradičními vesničkami etnických menšin Hmong, Dzao a Red Dao. Ha Giang, nejsevernější provincie Vietnamu, je zase rájem pro motorkáře a dobrodruhy, kteří chtějí poznat autentický Vietnam a pokochat se dechberoucími výhledy na horské scenérie. Přestože nejlepší způsob, jak si tuto oblast užít, je v sedle vypůjčené motorky, tak pro ty, kteří řidičskými vlastnostmi neoplývají, jsou dnes i možnosti organizovaných výletů nebo pronájmu motorky i s řidičem. Tzv. Ha Giang Loop, asi 300 km dlouhý okruh nejsevernějším cípem Vietnamu, vám zajistí tolik zážitků, že to vydá na celou dovolenou.

Vydat se můžete na kratší trek s průvodcem, který vám ukáže ty nejkrásnější trasy a seznámí vás s místní kulturou a tradicemi, nebo si naplánovat delší túru s přespáním v horských vesničkách, kde se budete moci setkat s místními obyvateli a nahlédnout do jejich života. Nezapomeňte si přibalit teplejší oblečení, v horách může být i v letních měsících chladno, a nezapomeňte na dobrou obuv, která vám usnadní zdolávání horských stezek. Nedaleko Sapy se můžete podívat i na nejvyšší horu Vietnamu, Fan Si Pan (3143 m), a to celkem pohodlně – od roku 2016 na něj jezdí lanovka.

Dien Bien Phu – historie zapsaná v krajině

Dien Bien Phu, město ležící v severozápadním Vietnamu, je spjaté s jednou z klíčových bitev vietnamské války, která se odehrála v roce 1954. Bitva u Dien Bien Phu znamenala konec francouzské koloniální nadvlády ve Vietnamu a stala se symbolem vietnamského boje za svobodu a nezávislost.

Dnes je Dien Bien Phu klidným, provinčním městem, které láká turisty, kteří se chtějí dozvědět více o historii Vietnamu. Návštěvníci tu většinou vyhledávají historické památníky a muzea, procházejí se místy bojů a na vojenských hřbitovech podobných těm americkým vzdávají hold padlým. Nadšenci vojenské techniky ocení exkurze na bojiště, prohlídky zachovalých bunkrů a dělostřeleckých hnízd a mnoho dostupných informací o událostech, které vedly k porážce francouzské armády. A pro romantiky, kteří by měli pocit, že se sem dostali tak trochu omylem, je tu památník na kopci, ze kterého budete mít výhled na celé město i okolní hornatou krajinu.

Vodopád Ban Gioc – síla a krása v jednom

Vodopád Ban Gioc, nacházející se na řece Quay Son na hranici s Čínou, je jedním z nejkrásnějších vodopádů v jihovýchodní Asii. Vodní kaskády padající z výšky 30 metrů vytváří úchvatnou scenérii, která vám vyrazí dech. Vodopád je obklopen bujnou vegetací a rýžovými poli, což dotváří jeho kouzelnou atmosféru.

Projděte se kolem vodopádu, užijte si osvěžující mlhu a pokochejte se pohledem na vodní stěnu padající z výšky. Podnikaví Vietnamci vám k tomu i naservírují něco dobrého v nedalekém bistru. Navštívit můžete i nedalekou jeskyni Nguom Ngao s krápníky a jeskynními jezírky, která vás okouzlí svou krásou a tajemnou atmosférou – v Evropě by to byla turistická atrakce první třídy, ve Vietnamu se o ní zatím ještě tolik neví.

Národní park Phong Nha – Ke Bang – podzemní svět plný divů

Národní park Phong Nha – Ke Bang, zapsaný na seznamu UNESCO, leží v provincii Quang Binh ve středním Vietnamu a je domovem jedné z nejrozsáhlejších a nejstarších krasových oblastí na světě. Krasová oblast Phong Nha – Ke Bang vznikala před více než 400 miliony let a skrývá v sobě nepřeberné množství jeskyní, podzemních řek a jeskynních systémů. Největší jeskyní na světě je jeskyně Son Doong, která je tak obrovská, že se do ní vejde mrakodrap a má své vlastní klima. Hang Son Doong byla objevena teprve v roce 1991 a od té doby láká dobrodruhy z celého světa. Pokud budete chtít spatřit největší jeskyni světa na vlastní oči, pamatujte na včasnou rezervaci místa v organizované výpravě – tato jeskyně není přístupná samostatně. Jestli si ale program zrovna neplánujete rok dopředu, můžete se vydat třeba do pohodlně přístupné Paradise Cave, která je označována za jednu z nejkrásnějších jeskyní světa, díky své fantastické krápníkové výzdobě.

V národním parku Phong Nha – Ke Bang si přijdou na své milovníci adrenalinových zážitků, kteří se mohou vydat na jeskynní expedice, i ti, kteří preferují klidnější aktivity, jako je turistika, cyklistika nebo plavba po řece. Národní park je domovem mnoha endemických rostlin a živočichů, takže je ideálním místem pro pozorování divoké přírody. Pro fotografy se tu potom nabízejí scenérie zejména kolem parku, neboť jeho ostré skály, skrývající hluboké jeskyně, jakoby vystupovaly z naprosto rovné krajiny, pokryté zeleným kobercem rýžových polí.

Demilitarizovaná zóna – svědek minulosti

Demilitarizovaná zóna (DMZ), která dříve rozdělovala Vietnam na sever a jih, se táhne podél 17. rovnoběžky a je dodnes němým svědkem krvavé vietnamské války. DMZ byla stanovena v roce 1954 po skončení první indočínské války a měla sloužit jako nárazníková zóna mezi Severním a Jižním Vietnamem. Během vietnamské války se však DMZ stala dějištěm nejtěžších bojů a bombardování.

Dnes je DMZ místem udržení paměti a připomínkou krvavé války. Podobně jako v Dien Bien Phu, i tady můžete navštívit bývalé vojenské základny, podzemní tunely, ve kterých několik let přežívaly celé vesnice, projet si můžete i část tzv. Ho Chi Minh Trail, historické stezky, která sloužila k zásobování komunistických jednotek ze severu na jih, kde se ukrývaly v pralese. Najdete tu mnoho památníků nebo třeba historický most v modro-žluté barvě, který svého času sloužil jako jediná silniční spojnice Severu a Jihu.

Hué – starobylé císařské město

Hué, starobylé císařské město ležící na břehu Parfémové řeky (Huong), vás okouzlí svou historií a architekturou. V minulosti bylo Hué centrem vietnamské kultury a vzdělanosti a dodnes si zachovalo své kouzlo a atmosféru dávných časů. Hué bývalo slavným císařským městem, hlavním v zemi a zároveň sídlem poslední císařské dynastie. Po ní zde zůstal palácový komplex, který ve své době dosahoval slávy čínského Zakázaného města. Bohužel jej v roce 1968 výrazně poničilo americké bombardování, ale i tak na vás při návštěvě citadely v Hué dýchne vznešená atmosféra jedné slavné, historické etapy.

A protože císaři dynastie Nguyen nebyly žádní troškaři, zůstal po nich nejenom nepřehlédnutelný palácový komplex, ale také honosné hrobky, z nichž některé jsou možná ještě zdobenější a slavnější než samotné paláce. Najdete je zdánlivě roztroušené po zelené krajině plné džunglí, rýžových políček a malých vesnic. A ani Parfémová řeka by neměla být opomenuta – její název vznikl pravděpodobně zjara, kdy do něj napadá tolik voňavých květů, že se vůně line široko daleko od samotného toku řeky. Při některých svátcích pak na řeku v Hué vyplouvají bíle oděné dívky na úzkých lodičkách a na hladinu pouští malé květinové loďky – a to je teprve podívaná, nejenom pro fotografy.

No a potom tu máme ještě jeden tip pro milovníky silných příběhů – na předměstí Hué navštivte pagodu Thien Mu, aktivní chrámový komplex. Kromě života buddhistických mnichů, do kterého tu můžete opatrně a s úctou nahlédnout, tady najdete jeden zajímavý historický vůz. Právě v tomto bledě modrém autíčku odjel tehdejší představený kláštera do Saigonu, kde se vystoupil a v pozici lotosového sedu se upálil na protest proti restrikcím vůči buddhistické církvi.  

Hoi An – kouzlo starého přístavu

Hoi An, okouzlující starobylé město ležící na pobřeží Jihočínského moře, vás přenese zpět v čase do dob, kdy bylo významným obchodním přístavem. Jeho úzké uličky lemované barevnými domy s dřevěnými štíty, obchůdky s hedvábím a lampiony, chrámy a mosty vytváří neopakovatelnou atmosféru, která si vás podmaní. Hoi An je známá a populární turistická destinace, ale vidět jeho romantické staré uličky, pamětnický Japonský krytý most, symbol Hoi Anu, nebo opět sednout na loďku a projet se okolní krajinou, to jsou zážitky, na které jen tak nezapomenete.

Hoi An byl historicky přístav s čilým obchodním ruchem z Číny, a tak není divu, že se stalo vietnamským centrem zpracování hedvábí, a to zejména na pestrobarevné lampiony. Jejich kouzlo oceníte večer, kdy se Hoi An rozzáří tisíci barevnými světýlky, které vytváří magickou atmosféru. Vydejte se na noční trh, ochutnejte místní speciality a nechte se unést kouzlem tohoto jedinečného města. A pokud si budete chtít odvézt originální suvenýr, nechte si ušít oblečení na míru v některé z mnoha krejčovských dílen, kterými je Hoi An proslulý.

Dalat – chladivá hillstation obklopená kávou

Dalat, ležící v centrální vysočině Vietnamu, vás okouzlí svou příjemnou atmosférou, svěžím horským vzduchem a krásnou přírodou. Díky své poloze v nadmořské výšce přes 1500 metrů je Dalat známý jako "město věčného jara" s celoročně mírnými teplotami. Projděte se malebnými uličkami lemovanými vilami ve francouzském koloniálním stylu, obdivujte květinové zahrady a užijte si klid a pohodu tohoto horského ráje, kde na horko a ustavičnou upocenost trpět rozhodně nebudete.

Město samotné má krásnou koloniální architekturu, rušný večerní trh v centru a zajímavé etnomuzeum, ale mnohem lákavější je jeho okolí. Zamířit můžete například do chrámového komplexu Linh Phuoc Pagoda, kde jsou všechny stavby pokryté barevnou mozaikou a vysloužily si tak zápis do Guinessovy knihy rekordů. Hory kolem Dalatu pak ukrývají nespočet nádherných vodopádů a divokou horskou přírodu. Tam, kde si ji lidé podmanili, najdete proslulé kávové plantáže.

Nha Trang – kulinářský ráj na pobřeží

Nha Trang, pulzující přímořské město s dlouhými plážemi a teplým mořem, je ideální destinací pro milovníky vodních sportů, relaxace i zábavy. Můžete si tady bohatě užít slunce na pláži, vyskákat se ve vlnách, prozkoumat podmořský svět při potápění nebo šnorchlování a vychutnat si lahodné plody moře v některé z mnoha restaurací s výhledem na moře. Kromě opulentních hostin na téma ryb a mořských plodů můžete v Nha Trangu narazit na spoustu lokálních, menších podniků, které podávají třeba jen jeden, zato k dokonalosti dovedený pokrm. Traduje se, že odsud pochází populární nudlový salát bun thit nuong, na severu a u nás známý spíše jako bun bo nam bo.

Navštívit můžete kousek za městem také pagodu Long Son, buddhistický chrám s bílou sochou Buddhy na lotosovém květu, kde si užijete výhled na město a celou zátoku. Vydat se můžete také lodí na některý z okolních ostrovů, kde si užijete klid, pohodu a nádherné pláže, anebo ruch jednoho z největších zábavních parků na vietnamském pobřeží.

Mui Ne – pláže, duny a dračí ovoce

Mui Ne, pobřežní oblast v jižním Vietnamu, je rájem pro milovníky pláží, vodních sportů a relaxace. Najdete zde kilometry písečných pláží s poměrně divokým mořem – na své si tu přijdou příznivci sportů jako je kitesurfing, windsurfing nebo i potápění. Mui Ne bylo původně malou rybářskou osadou a za hezkou pláží je lepší si popojet kousek od městečka, nicméně právě v něm můžete navštívit trhy, kam rybáři přivážejí každé ráno a večer svůj čerstvý úlovek. A i nabídka okolních restaurací vás většinou zaujme různými úpravami ryb, mušlí, krevet nebo sépií. Asi netřeba zdůrazňovat, že to vše za zlomek ceny ve srovnání například se Středozemím.

Nejpopulárnější „atrakcí“ přímo v oblasti Mui Ne je tzv. Fairy Stream – asi 2 km dlouhá stezka korytem potoka,, který s deštěm smývá rudý písek z bílých vápencových skal, a společně tak vytvářejí doslova pohádkovou podívanou. Na konci „kaňonu“ vás čeká osvěžení pod menším vodopádem.

Nezvyklé povětrnostní vlivy kolem Mui Ne daly vzniknout dalšímu fenoménu – zdejší pobřeží nabízí hned několik lokalit, kde můžete vystoupat na duny a projít se jemným pískem jako na Sahaře. Přímo u městečka, s výhledem na zátoku plnou rybářských lodiček, najdete rudé duny (Red dunes), ve vzdálenosti asi 10 km severně od města jsou pak duny bílé.

Naopak výlet směrem na jih vás přivede k dalším, i když menším dunám, také k majestátnímu majáku Ke Ga, a především mezi plantáže dračího ovoce, voňavých a sladkých plodů, které se v sezóně prodávají v malých stáncích vedle silniček za směšně nízké ceny.

Ho Či Minovo Město – nikoli hlavní, ale největší město Vietnamu

Ho Či Minovo Město, známé také pod historickým názvem Saigon, je dynamická metropole a ekonomické centrum Vietnamu. Na rozdíl od historického Hanoje vás ohromí moderní architekturou, rušnými ulicemi plnými života a spoustou nákupních možností. Pro přecházení silnic si budete muset dodat hodně kuráže, ale jakmile to jednou zvládnete, nic horšího už vás potkat nemůže (snad jedině pokoušet se v tomto ruchu řídit motorku sami). Saigon má méně typických památek – zaujmout by vás mohla třeba historická budova Pošty anebo katedrála Notre Dame, na níž byl dovezený stavební materiál až z Francie. Pokud v Saigonu začnete svou cestu Vietnamem a budete si chtít udělat jasno ve válečných a historických otázkách 19. a 20. století, můžeme doporučit návštěvu bývalého prezidentského paláce, anebo muzea válečných pozůstatků (Museum of War Remnants), které je asi nejobsáhlejší v celé zemi.

Ho Či Minh je ale především město, které žije – ve dne, v noci. Přes den navštivte obří tržiště Ben Thanh, anebo se vydejte na odpočinkovou plavbu „waterbusem“ po řece Saigon. Večer zamiřte do centra, kde se nacházejí ulice Bui Vien a Pham Ngu Lao plné restaurací, barů, stánků, divoké taneční hudby a rozjařených davů. Pokud vám tahle zábava naopak nic neříká, tak zůstaňte jen v okolních uličkách, kde si i tak můžete vychutnat jednu z nejlepších nudlových polévek u pouličních stánků, anebo osvěžující ovocné smoothie či lisovanou třtinovou šťávu.

Ze Saigonu můžete také podniknout kratší či delší výlety – mezi nejoblíbenější patří jednodenní výprava do tunelů Cu Chi, dalšího „skanzenu“, kde je vidět, jakou síť podzemních chodeb a prostor si vybudovali lidé na venkově, aby přežili kruté bombardování. A také jak kruté a zákeřné pasti stavěli v pralese, který se nakonec stal nezkušeným americkým vojákům osudným. Veselejší výlet si pak můžete udělat třeba na několik dní do města Vung Tau, které slouží Saigoňanům jako přímořské letovisko. Je proslulé dlouhatánskými plážemi a nespočtem obrovských restaurací specializovaných na čerstvé mořské plody. Podobně jako v Rio de Janeiru, i ve Vung Tau na město z kopce shlíží socha Ježíše Krista, symbol křesťanství, které tu pod nadvládou Francouzů pěkně zakořenilo. Ve Vung Tau se také dá sehnat výrazně luxusnější ubytování za výrazně nižší ceny, než například v samotném Saigonu.

Delta Mekongu – vodní svět plný života

Delta Mekongu, rozlehlá oblast na jihu Vietnamu, kde se řeka Mekong vlévá do Jihočínského moře, je fascinujícím světem vody, zeleně a plovoucích trhů. Prozkoumejte tady labyrint kanálů a řek, projděte se mezi rýžovými poli a ovocnými sady, navštivte plovoucí trhy s exotickým ovocem, zeleninou a rybami a seznamte se s životem místních obyvatel, kteří jsou na řece Mekongu závislí. Můžete si tu všimnout i fenoménu namalovaných očí na lodích, které měly chránit rybáře před vodními draky, kteří podle legendy nikdy nezaútočí na svůj obraz.

Phu Quoc – tropický ráj s nádechem dobrodružství

Phu Quoc, největší ostrov Vietnamu ležící v Thajském zálivu, je opravdovým tropickým rájem s nádechem dobrodružství. Čeká na vás málo dotčená příroda, nádherné pláže s bílým pískem a tyrkysovým mořem, bujné tropické lesy, vodopády a pestrý podmořský svět – a to i na talíři.

Nabídka programu na ostrově je opravdu pestrá – můžete jen tak relaxovat na pláži (a to vřele doporučujeme, neboť Phu Quoc nabízí z celého Vietnamu nejkrásnější moře), prozkoumat ostrov na motorce (díky malému provozu jsou zdejší silnice vhodné i pro začátečníky), vydat se na túru do pralesa, k vodopádům, nebo navštívit zajímavou místní produkci. Na prohlídce nebo ochutnávce vás rády přivítají zdejší perlové farmy, pepřové farmy anebo výrobny proslulé rybí omáčky – tam si ale s sebou vemte kolíčky na nos.

Vietnam je zemí s tisíci tváří, která vás uchvátí svou krásou, historií a kulturou. Neváhejte a vydejte se na cestu do této fascinující destinace s kvalitním a prostorným kufrem, který pojme všechny vaše zážitky i suvenýry.

 

Autor:
Anna a Petr Burešovi, spolupracovníci www.obchod-kufry.cz a  zakladatelé cestovatelského webu zcesty.net