Černá Hora: Perla Balkánu, která vás chytí za srdce a nepustí

Černá Hora, malá balkánská země s dramatickými horami, třpytivými fjordy a okouzlujícími přímořskými městy, se stává čím dál oblíbenější turistickou destinací. A není se čemu divit! Nabízí totiž ohromující kombinaci přírodních krás, bohaté historie a kultury, lahodných gastronomických zážitků a v neposlední řadě i příznivých cen. Ať už jste vášniví milovníci horské turistiky, nadšenci do vodních sportů, nebo spíše dáváte přednost poznávání historických památek a lenošení na pláži, Černá Hora vám má zaručeně co nabídnout. Připravte si kufr, sbalte dobrou náladu a vydejte se s námi na nezapomenutelnou cestu do srdce Balkánu!

 

Kdy vyrazit do Černé Hory?

Překvapí vás, když řekneme, že téměř kdykoliv? Záleží pouze na tom, za čím se do této krásné balkánské země vydáte. Jak její název symbolizuje, najdete tu pohoří dosahující výšky kolem 2500 m. n. m., a to se hodí jak pro letní horské túry, tak pro zimní sněhové radovánky. Jenomže to není všechno – Černá hora má také okouzlující jadranské pobřeží, kde najdete skalnaté útesy i písečné pláže.
Pro milovníky slunce a vodních radovánek je ideální doba pro návštěvu Černé Hory od května do září. Teploty se zde šplhají mezi 25 a 30 °C a moře láká k osvěžujícímu koupání. Zkrátka ta vysněná dovolená na pláži pro řadu z nás:-)

 

Pokud plánujete pokořit černohorské vrcholy a užít si horskou turistiku, pak je nejlepší období pro návštěvu Černé Hory od června do září. V těchto měsících je zde příjemné počasí s teplotami okolo 20 °C a horské stezky jsou bez sněhu a připravené provést návštěvníky skalnatým srdcem země.

 

Jaro a podzim pak nabízí příjemné teploty a méně turistů, což ocení ti, kteří dávají přednost klidnější atmosféře a touží nasávat atmosféru památek bez davů. V těchto obdobích se teploty pohybují mezi 15 a 20 °C a jsou ideální pro poznávání měst a historických památek.

 

Proč se do Černé Hory vydat a co tam vidět?

Černá Hora nabízí neuvěřitelnou škálu zážitků pro cestovatele každého typu. Když budete chtít, zažijete divoký a nespoutaný Balkán. Potřebujete víc adrenalinu? Černohorské divoké řeky jistě nedají spát nejednomu rafťákovi. Jeden z nejhlubších kaňonů světa můžete také doslova přeletět na ziplině. Anebo se připněte na jiné dráty a zdolejte horské via ferraty.
Nebo si tu můžete naopak užít naprosto poklidnou, středomořskou, „válecí“ dovolenou. Můžete na lodi procestovat nejjižnější evropské „fjordy“ a navštívit jejich početné ostrůvky se zbytky obranných pevností. Můžete se donekonečna potulovat dlážděnými uličkami kamenných měst a nasávat středověkou atmosféru. A v neposlední řadě tu můžete ochutnávat nepřeberné množství plodů moře, ryb i čerstvé zeleniny v těch nejlákavějších variacích. Ať už vás láká cokoliv, v Černé Hoře to jistě najdete.
Černá Hora překvapí na tak malé ploše neskutečnou různorodostí a bohatstvím přírodních krás, historických památek i kulturních zážitků. Které z nich si rozhodně nesmíte nechat ujít? 

1. NA SVAHY MAJESTÁTNÍCH HOR

Horských pásem a oblastí má Černá Hora hned několik, dokonce by se dalo spíš říct, že většina jejího území je pokryta horami, mezi kterými se táhne jen několik výrazných údolí, vyslovenou nížinu pak najdete prakticky jen kolem hlavního města Podgorica (respektive mezi ním a Skadarským jezerem). Černohorské hřebeny jsou často oblastmi chráněnými jako národní parky.

Durmitor a Žabljak: zelené srdce Černé Hory

Durmitor je národním parkem od roku 1952, v roce 1980 byl dokonce zapsán na seznam přírodního dědictví UNESCO. Se svými štíty a 18 ledovcovými jezery je rájem pro milovníky horské turistiky. Najdete zde stezky všech obtížností, od nenáročných procházek k jezerům Černému (Crno) a Hadímu (Zminje), které navíc propojuje zajímavá stezka bývalých mlýnů podél Mlýnského potoka, až po výrazně náročnější horské túry, například k Ledové jeskyni (Ledena pećina) a dál na vrcholky. Bobotov Kuk (2523 m. n. m.) je pak lákavým cílem i pro středně zdatné horaly, jelikož je to jedna z nejlépe přístupných (takto vysokých) balkánských hor.

Pro vás, kdo máte rádi horské výhledy, ale úplně se vám nechce kvůli nim po horách běhat, máme jeden tip: Silnice R-16 vás provede po naprosto fantastických vyhlídkách, nejenom na fenomenální vrcholy Bobotov Kuk, Sedlo nebo Prutaš. Po cestě budete míjet i mnoho nádherných jezer, která jsou ovšem ledovcového původu, takže během léta mohou vyschnout. Jakmile pak sjedete z hor směrem k Žabljaku, zastavte se ještě u jezer Vražje a Riblje, dvou tyrkysových „ok“ s temně modrými středy, které tu odnepaměti hledí k nebi.

Městečko Žabljak pak slouží jako ideální základna pro objevování krás celého národního parku Durmitor. Najdete tu širokou nabídku ubytování, restaurací, infocentrum NP, obchody i benzínku. Nám osobně to tu trochu připomínalo Špindlerův mlýn:-)

 

Prokletije: Drsná krása divokých hor

"Prokleté hory", jak se název Prokletije překládá, jsou nejmladším černohorským národním parkem – vyhlášen byl v roce 2009. Najdete je na hranici s Albánií, kde se jim říká Albánské Alpy. Toto pohoří nabízí drsnější a méně turisticky exponovanou tvář černohorských hor. Zdejší krajina je tvrdá a divoká, s impozantními štíty, hlubokými údolími a skrytými jezery, počasí nepředvídatelné. Vydat se můžete na náročnější túry, objevovat skryté vodopády a užít si panenskou přírodu, která vám nabídne nezapomenutelné zážitky.

Lehké nakouknutí do těchto hor nabízí třeba pohoří Komovi, jakýsi „předvoj“ Prokletije, kde se dá vyjet i obyčejným autem poměrně vysoko a užít si tak nádherně zelené svahy hor, v létě navíc poseté zlatými liliemi, nebo potom okolí městečka Gusinje, odkud je možné vstoupit do dvou mohutných horských údolí a po značených stezkách pokračovat třeba až na ostré vrcholy. Přímo „dole“ můžete obdivovat jeden z nejkrásnějších pramenů Oko Skakavice, kousek níž po proudu potoka potom zvláštní vodopád Grlja, kde voda padá do hluboké skalní soutěsky, anebo neobvyklé prameniště Ali pašini izvori, kde voda pramení zpod okolních kopců, plní průzračná jezírka, a teprve z nich odtéká dál. Pitnou vodu si tady můžete s klidem nabrat – i místní to tak dělají.

 

 

2. OD RUŠNÝCH PLÁŽÍ S BARY AŽ PO ODLEHLÉ SKANATÉ ZÁTOKY 

Černohorské pobřeží se pyšní nádhernými plážemi s křišťálově čistou vodou, lemované malebnými zátokami a skalnatými útesy. Od rušných pláží s bary a restauracemi až po odlehlé zátoky s divokou krásou, každý si zde najde své místo pod sluncem. Mezi nejkrásnější pláže patří Sveti Stefan, kdysi rybářská vesnice a dnes luxusní hotelový resort, Jaz s jemným pískem a průzračnou vodou, Mogren se skrytými jeskyněmi a romantickou atmosférou, nebo Plavi Horizont, ideální pro rodiny s dětmi.

Sveti Stefan: Ostrovní klenot a symbol Černé Hory

Tento fotogenický ostrůvek, propojený s pevninou úzkou hrází, se stal jedním ze symbolů Černé Hory. Původně rybářská vesnice se proměnila v luxusní hotelový resort, který hostil i celebrity jako Marilyn Monroe či Sophii Loren. I když dnes již není možné se volně procházet uličkami ostrova, stále si můžete vychutnat jeho krásu z pláže nebo z okolních vyhlídek a pořídit si nezapomenutelné fotografie. Samotné pobřeží, kudy se k ostrůvku dostanete, je totiž velmi krásné – ve formě upraveného parku pod rozložitými borovicemi. Stejně tak pláže táhnoucí se od hráze k ostrovu jsou zcela volně přístupné, písečné a čisťoučké, moře průzračné. Jen stín na nich nenajdete, proto je dobré se sem vydat mimo nejteplejší část dne anebo s vlastním slunečníkem.

 

Ratac: ruiny opatství a pláže skryté mezi skalami

Najít velké, plně vybavené pláže, není na černohorském pobřeží tak těžké – jistě se jich dočkáte v okolí měst Budva, Bar, případně Ulcinj. Kdo má raději větší soukromí, může zamířit do skalnatých zátočin, například kolem výběžku Ratac, kde na skále v lese najdete zachovalé zbytky bývalého opatství. V jeho okolí je pak hned několik možností, kde se dá sestoupit po vyšlapaných cestičkách na kamínkové pláže kryté skalami. Nutno podotknout, že tyto méně viditelné a lidnaté pláže často využívají hlavně příznivci koupání bez plavek.

 

Ada Bojana: pláž nejen pro nudisty na hranici dvou států

A pro vyslovené příznivce nahého koupání je tu „nuda rezort“ – ostrov v deltě řeky Buny, kde stojí celý kemp s různými možnostmi ubytování, a po celé délce se táhne nádherná, písečná pláž. Ta je přístupná i v případě, že tu nejste ubytovaní, jen plavčíci dohlížejí na dodržování nahoty. Na druhou stranu mimo sezónu nás bylo na pláži tak málo, že jsme na sebe s nejbližšími sousedy stěží dohlédli:-) 

 

3. VÝLET DO HISTORIE - MĚSTA A PAMÁTKY 

Černá Hora se pyšní bohatou historií a kulturou, o čemž svědčí i množství historických památek. Projděte se úzkými uličkami starobylých měst Kotor, Budva, Bar nebo Ulcinj, obdivujte benátskou architekturu, navštivte místní trhy a vychutnejte si pohodovou atmosféru černohorského pobřeží. Projděte se po stopách benátské architektury v Perastu a pokochejte se krásou paláců a kostelů tyčících se nad mořskou hladinou.

Budva, Bar, Stari Bar: Kouzelné trio historických měst na pobřeží

Budva a Bar jsou největší letoviska na černohorském pobřeží, která si v ničem nezadají s vyhlášenými lokalitami například v Chorvatsku. Najdete zde plnou nabídku hotelů všech kategorií, stejně tak restaurací a barů, písečné pláže s plnou obsluhou i živé noční bary – zkrátka vše, co je potřeba pro zcela odpočinkovou dovolenou u moře. Obě města mají také své staré centrum – relativně malou a kompaktní čtvrť obehnanou hradbami, kterou projdete za jedno odpoledne, ale zanechá ve vás dojem, jako byste cestovali staletími až do dob středověkých pevností.  

Trochu podobně se budete cítit, vyjedete nebo vyjdete-li pár kilometrů nad Bar, do čtvrtí Stari Bar. Bývalo to samostatné město, dnes je to spíš jakýsi hradební skanzen pod širým nebem. Uprostřed bytelných hradeb tu najdete zbytky kamenných budov - obytných domů, kostela, hodinové věže, která přežila hned několik zeměstřesení, pevnosti. Ve větších budovách si můžete prohlédnout vzácnější kusy – muzejní exponáty, které se z města zachovaly. Za hradbou je potom vidět i kus mohutného akvaduktu, který zásoboval město pitnou vodou z hor. A v neposlední řadě si tu opravdu vychutnáte nádherný výhled směrem na Bar a mořské pobřeží.

 

Ulcinj: Orientální pohádka na černohorském jihu

Ulcinj, nejjižnější město Černé Hory, vás okouzlí svým orientálním nádechem. Toto město s bohatou historií a kulturou bylo po staletí pod nadvládou Osmanské říše, což se odráží v jeho architektuře a celkové atmosféře dodnes. Město se rozkládá kolem široké zátoky, kde najdete prostornou městskou pláž Velika Plaza, nejdelší v Černé Hoře. Uličky vedoucí po okolních svazích vám ukážou trhovecký život, ale dovedou vás i k velké pevnosti na vrcholu, odkud si můžete vychutnat výhled nejenom na celou zátoku, ale také na skalnaté pobřeží „za rohem“, kam místní omladina s oblibou pořádá plavecké závody. Vydat se můžete také na výlet k jezeru Šas, domovu vzácných druhů ptáků a ráji pro milovníky přírody.

 

Kotorský záliv: Dechberoucí scenérie a historické poklady

Boka Kotorska (Kotorský záliv), zapsaná na seznamu UNESCO, je někdy nazývaná nejjižnějším evropským fjordem. Z geologického hlediska to není zcela správně, ale to nic neubírá na kráse této členité zátoky, kterou střeží horské hřebeny, jež se strmě vypínají rovnou od mořských břehů. Ty jsou domovem několika velmi půvabných, starobylých městeček, při pohledu na hladinu nádherně modrých vod zálivu vás pak zaujmou početné ostrůvky – některé jsou domovem malých kostelíků a kapliček, na jiných zůstaly zbytky pevností, které strážily zdejší námořní cesty. Na mnoha místech je možné si pronajmout loď nebo se připojit k větší výpravě a udělat si po zálivu objevnou výpravu, která vás zavede právě i na ostrovy či některé skrytější pláže.

Mezi městečky vyniká Kotor, který dal celému zálivu jméno. Historické centrum města je naprostý skvost – obehnané mohutnými hradbami, které se šplhají vysoko do svahu a kterými můžete projít jen skrze několik velikých bran. Uvnitř vás přivítají úzké uličky, do nichž dopadá sluneční světlo jen přesně v poledne, vysoké, kamenné domy i nádherná, dlážděná náměstí. Najdete zde spoustu romantických zákoutí, stylových restauraček a kaváren i obchůdků se suvenýry. Jestli máte rádi kočky, tak tím lépe, neboť jim to tu doslova patří. Těm čtyřnohým, které vás budou líně pozorovat ze zídky, kde se sluní už půl dne. I těm vyšívaným a malovaným, které pozorují četné návštěvníky každý den. Prozkoumejte historické centrum s katedrálou svatého Tripuna, kostelem svatého Lukáše a náměstím Plaza od Arms a nasajte jedinečnou atmosféru tohoto magického místa – nebudete litovat.

 

4. ... A TO VŠECHNO OSTATNÍ

Je jasné, že Černá Hora nabízí daleko víc zajímavostí než hory, pláže a města. A byla by škoda je nechat bez zmínky, neboť právě tato místa dokonale dotvářejí atmosféru a kouzlo této balkánské země.

Kaňon řeky Tary: nejhlubší údolí Evropy

Kaňon řeky Tary, nejhlubší v Evropě a údajně druhý nejhlubší na světě (ale těch kandidátů by bylo víc), vás uchvátí svou dechberoucí krásou i nabídkou adrenalinových zážitků. Smaragdově zelená voda řeky Tary se zařezává až 1300 m hluboko do skalnatého masivu a vytváří zcela jedinečnou kulisu. Divoké balkánské řeky jsou mezi vodáky oblíbené a Tara je jejich královnou. Můžete ji sjet na vlastní pěst anebo se připojit k některé z mnoha výprav, a to klidně i jako začátečník.
A komu by dávka adrenalinu ani tak nestačila, může se nad údolím „proletět“ po ziplině anebo si z technické památky, jednoho z nejvyšších mostů v Evropě, mostu Đurđevića (Tara Bridge) skočit bungee jumping. Kaňon Tary, nepřehlédnutelný zářez do kopcovité krajiny, je součástí NP Durmitor a určitě se vyplatí na něj podívat někde z vrchu (např. vyhlídka na kopci Ćurevac) i sjet do jeho útrob, k nádherné Taře.

 

Klášter Ostrog: Duchovní oáza shlížející na krajinu

Tento pravoslavný klášter, zasazený do skalní stěny vysoko nad údolím Bjelopavlića, je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Balkáně. Klášter byl založen v 17. století a je zasvěcen svatému Vasilijovi Ostrožskému, jehož ostatky jsou zde uloženy a jsou považovány za zázračné. Ačkoli se to na první pohled nezdá, dá se téměř až ke klášteru vyjet autem, nicméně chcete-li zakusit opravdovou pouť, můžete sem vystoupat i po pěší stezce plné dlouhých schodišť. Navštivte toto magické místo, prohlédněte si letité, ale stále krásně zachované fresky a mozaiky na stěnách, ponořte se do spirituální atmosféry a vychutnejte si úchvatné výhledy, které vám vezmou dech.

 

Skadarské jezero: Černohorská divočina nad smaragdovou hladinou

Největší jezero na Balkáně, ležící na hranici Černé Hory a Albánie, je jednoznačným lákadlem pro milovníky klidných projížděk na loďce, pozorovatele ptáků, fanoušky exotické flory (zdejší svahy jsou porostlé orchidejemi) a fotografy. Tím ale rozhodně neříkáme, že tu není možné se i pěkně vykoupat. Zatímco albánský břeh leží v nížině, pokrývají ho nejčastěji porosty rákosu a po většinu dne i noci jeho okolí křižují rybářské bárky, tak černohorský břeh od jezera strmě stoupá v pohoří, které jej odděluje od mořského pobřeží. Najdete tu nespočet ostrůvků a zátok, v nich potom ukryté plážičky anebo na ostrovech malé kláštery. Je to ráj pro všechny, kteří dávají přednost osamocenému odpočinku v lůně přírody. Komu se ale samota omrzí, nechť zamíří do městečka Virpazar, kde si může prázdninovou atmosféru užít i nad šálkem lahodné kávy nebo talířem výborné rybí speciality.

 

 Kaňon řeky Morača a klášter Morača: Krása divoké přírody a duchovního dědictví

Kaňon řeky Morača má sice daleko do rozměrů kaňonu Tary, ovšem i tento vás nadchne neméně úchvatnými scenériemi. Řeka Morača si zde razí cestu hlubokým údolím lemovaným strmými skalami, na nichž je postupná eroze velmi dobře pozorovatelná. V mírnější pasáži můžete navštívit stejnojmenný klášter, jeden z nejvýznamnějších pravoslavných klášterů v Černé Hoře. Proslulý je zejména freskovou výzdobou, která je považována za vrchol středověkého srbského umění. Samotný kostelík obklopuje příjemná zahrada plná barevných květin, kde si rádi odpočinete po delší cestě.

 

Cetinje a NP Lovčen: Královské sídlo a symboly národní hrdosti

Cetinje, historické hlavní město Černé Hory, je možná lepší předem trochu nastudovat, nicméně už na první pohled zjistíte, že tady vládne úplně jiná atmosféra. „Prvorepublikové“ vily lemují parky v centru města, historický park vám potom představí královský palác, kostel Narození Panny Marie a klášter, v němž jsou uloženy ostatky svatého Petra Cetinjského, patrona Černé Hory. S bohatou historií a kulturou této balkánské země vás seznámí národní muzeum Černé Hory.
Z města, které se rozkládá na krasové plošině plné zajímavých jeskyní, se pak můžete vydat opět do hor, tentokrát do přilehlého pohoří Lovćen, které se taktéž již stalo národním parkem. Kromě nezapomenutelných treků a výhledů na záliv Kotor se můžete zastavit na hoře Jezerski vrh a navštívit mauzoleum Petra II. Petroviće Njegoše, významného černohorského vládce a básníka, které je zároveň i symbolem černohorské státnosti.

 

Stećci: Tajemní svědkové minulosti

Stećci (jedn. č. stećak) jsou středověké náhrobní kameny s unikátní symbolikou a nekropole, kde je můžete najít, jsou jako celek zapsány na seznamu UNESCO. Tyto monolitické kamenné bloky, zdobené reliéfy a nápisy, jsou svědectvím o životě a kultuře středověké Bosny a Hercegoviny (kde se nachází nejvíc nekropolí), Chorvatska, Srbska a Černé Hory. Tyto vzpomínky na dávné obyvatele najdete na různých místech balkánských zemí, nejčastěji v horských oblastech. A právě okolní hory jim dodávají tajemný nádech a jedinečnou přírodní kulisu.

 

Černá Hora je země, která vás chytne za srdce a nepustí. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ dovolené, v Černé Hoře si zaručeně přijdete na své. Tak neváhejte, sbalte krosnu anebo si zde na eshopu vyberte odolný cestovní kufr, a vydejte se na dobrodružství do této fascinující balkánské země!

 

Autor:
Anna a Petr Burešovi, spolupracovníci www.obchod-kufry.cz a zakladatelé cestovatelského webu zcesty.net